A macskák lehet, hogy szeretnek bennünket

A mindennapi történeteinkben hajlamosak vagyunk legendásan bunkónak lefesteni a cicákat, pedig könnyen lehet, nem is azok. Legalábbis is egy érdekes kísérletnek ez lett a tanulsága.

Először bizonyították be tudományos alapokon, hogy nem is bunkók a macskák. Sőt.

Erre a megállapításra jutottak ugyanis két amerikai egyetem kutatói, miután kísérleteket végeztek félszáz cicával.

A kísérlet lényege az volt, hogy házi kedvenceket és menhelyről összeszedett társaikat két és fél órára elzárták egy kellemes szobába, megfosztva őket minden élelemtől és emberi társaságtól.

Macska

Hogy egymással mit kezdtek az állatok, arról nem ír az Ilfsience.com, mindenesetre amikor vége volt a szobafogságnak, a macskák választhattak egy macskajátékszer, egy jó illat, ételek és az emberek társasága között.

És többségük az utóbbit választotta.

Második helyen a kaja futott be.

Ebből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a macskák sokkal jobban vonzódnak az emberekhez, mintsem azt a mindennapi hiedelmek, városi legendák és sztereotípiák sugallják.

Más kérdés, hogy ezzel sok macskatulajdonosnak nem mondtak újat.

Egyébiránt legalább ennyire érdekes, hogy az állatok megosztottak voltak a választást illetően.

A legtöbben a szeretett emberhez mentek oda, de 14 a kaját preferálta, 4 játszani ment, és egy olyan is volt, akinek a legfontosabb a szimatolás volt.

„Magasan fejlett egyéniséggel rendelkeznek” – állapították meg a tudósok, de valószínűleg ezzel sem mondtak nagy újdonságot a macskarajongóknak.

A teljes tanulmány innen tölthető le.

Kategória: Érdekes Címke: , , ,

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés