Tényleg sok ivóvizünk van? Tényleg el akarják majd venni?

Gondolom, ti is hallottatok olyanokat, hogy „a következő nagy háborúk az ivóvíz miatt lesznek”. Vagy hogy az izraeliek a víz miatt vásárolják a magyar földeket. Nos, itt egy 2040-re vonatkozó érdekes térkép.

Ha úgy tetszik, tényleg megnyugodhatunk. Magyarország jó helyen van, legalábbis az ivóvizet tekintve.

A World Resources Institute (természeti erőforrások kutatásával foglalkozó világszervezet) 167 országot rangsorolt az alapján, hogy 2040-ben mekkora gondot okozhat az ivóvízellátás.

Nos, hazánk azon szerencsés kevesek közé tartozik, ahol a legkisebb gondokkal kell szembenézni.

Ivóvízhelyzet 2040-ben

Viszont a világ országainak egyharmadában nagyon durva helyzet alakulhat ki, a vízellátás az összeomlás szélére kerülhet.

A térkép jól mutatja a részleteket, egyben finomítja is ismereteiket. Érdekes például, és némileg árnyalja az összeesküvés-elméleteket, hogy Dél-Amerikában és Közép-Afrikában is lesz víz bőven.

A táméval kapcsolatos cikkében az Economist felsorolja az okokat is.

Ezek szerint hiába állandó a víz mennyisége a bolygón, ha közben növekszik és gazdagodik a népesség (egy főre egyre több víz kell), az éghajlatváltozás miatt megváltozik a csapadékelosztás, és ami a legfőbb baj: hihetetlen módon pazaroljuk ezt az erőforrást, nem is annyira otthon, mint a mezőgazdaság és az ipar területén.

Ez utóbbi egyben jó hír is, hiszen  azt jelenti, az ivóvízkészletünk sorsa a saját kezünkben van.

Kategória: Érdekes Címke: , , ,

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés