Mit lehet látni a Zengő tetején lévő kilátóról?

Érdemes felmenni?

A közelmúltban egy külföldi hegyre kaptattunk fel egy magyar túracsoporttal, és egy gyors körkérdés során kiderült, hogy a mintegy egytucatnyi bakancsos túrázóból senki nem járt még a Zengőn.

Kiderült, senkinek nincs baja a Mecsek legmagasabb csúcsával, de valahogy mindenkinek kimaradt az életéből.

Pécsre még csak eljut a turista, a Mecsekbe már jóval kevesebben, a Zengőre meg csak elvétve.

Pedig különleges, szép hely.

Autóval – szerencsére – nem lehet felmenni, így egy kellemes séta is dukál a kilátáshoz. Többek között Püspökszentlászlóról, Pécsváradról, Hosszúhetényből lehet megközelíteni a csúcsot. Mi az utóbbit választottuk, de majdnem mindegy.

Arra készüljünk fel, hogy a 682 méter elég magas, de a terep nem különösen nehéz, egy egészséges szervezettel lazán sikerülni fog.

Mit lehet látni a Zengőről?

A Zengő tetején 2020-ban készült el a hétemeletes, 22 méter magas kilátó, amiről egészen lélegzetelállító kilátás nyílik Dél-Dunántúlra, a közeli Mecsekre, a távolabbi dombokra, a Villányi-hegységre, jó idő esetén egészen Balatonig, a Dráváig és a horvát hegyekig kitárul a panoráma.

A közvetlen szomszédban a Hármas-hegy vonja magára a figyelmünket.

A kilátó aljában egy tábla állít emléket a Greenpeace-aktivistáknak és a helyi környezetvédőknek, akik 2004 februárjában a „Zengő-hegyi csatában” megakadályozták, hogy a NATO rádiólokátort építsen a hegyre.

Aki hajlamos a tériszonyra, az készüljön fel, hogy a lyukacsos fémlemezek és az acélhálók miatt némileg kényelmetlenül érzi majd magát, de a látvány, ígérjük, kompenzálja majd. Viharban, erős szélben tilos felmászni az építményre, de rossz időben amúgy sem biztos, hogy a Zengő megmászása a legjobb program.

 

Kategória: Érdekes, Hazai pálya, Képek, Magyarország Címke: , , , , , , ,

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés