Létezik-e ideális korkülönbség férfi és a nő között? (szavazással)

A kutatók a válások és a várható életkor alapján próbáltak meg nekifutni ennek a régi kérdésnek.

Amikor ismerősünk randizni kezd egy nálánál jóval fiatalabb vagy idősebb partnerrel, jobb híján a régi képlet ugrik be: életkor osztva kettővel plusz hét év.

Ha ezen belül maradunk, akkor minden oké, ha kívül, akkor jöhet a fejcsóválás.

Azaz: ha a 22 és 18; a 40 és 27, a 60 és 37 nem probléma, ellenben a 26 és 21 vagy a 40 és 26 már bonyolultabb történet.

Ez tehát a népbölcsesség, amit az élet csak ritkán igazol vissza.

Már csak azért is, mert ha a nők jellemzően koruknak megfelelő férfit is keresnek, a férfiak – gyakorlatilag kortól függetlenül – a húszas éveik elején levő hölgyeket részesítik előnyben.

Elméletileg minél kisebb a korkülönbség a párok között, annál egyszerűbb az együttélés. Gyerekkorban ugyanazokat a rajzfilmeket nézték, később ugyanazokat a zenéket hallgatták, nyugdíjasként ugyanazokat a kedvezményeket élvezhetik.

Gyakorlatilag azonban azt látjuk, hogy egyre többet fittyet hánynak erre.

Életkor különbség a párkapcsolatban

Hogy a férfiak miért keresnek fiatalabb nőket, az a biológiával könnyen magyarázható, hogy a nők miért választanak idősebb párt, azt magyarázhatnák az anyagi előnyök, a megállapodottság, a nagyobb biztonság.

Az Economist-lapcsaládhoz tartozó 1843 Magazin most összegyűjtötte azokat a kutatásokat, amelyek az utóbbi időben születtek.

Többek között arra koncentráltak, hogy mennyire tartósak a nagyobb életkori különbségű kapcsolatok.

Egy 2014-es amerikai kutatás azt találta ugyan, hogy az öt évnél nagyobb különbség 18 százalékkal megnöveli a majdani elválás esélyét, de közelebbről nézve valószínűleg nem az életkor a rizikófaktor, hanem a személyiségtípus. Született egy angol vizsgálat is, ami szintén nem állapított meg szoros kapcsolatot a válások arány és az életkori különbségek között, kivétel a később házasodó, maguknál több mint 10 évvel fiatalabb férfit választő nők esetében, akik nagyobb valószínűséggel váltak el.

Az az öregséget és az élet végét jelenti, egy dán kutatócsoport azt az összefüggést tette közzé, hogy az idősebb férfiak fiatalabb partnerrel tovább élnek, talán azért, mert a fiatalabb hölgyek jobban tudnak róluk gondoskodni.

Mások szerint egyszerűen arról van szó, hogy a fiatalos, jó egészségnek örvendő férfiak könnyebben találnak maguknak fiatalabb nőt.

Nők esetében ugyanakkor pont az ellenkezője igaz: a nagy korkülönbség nincs jó hatással az életkorra, függetlenül attól, hogy a partner fiatalabb vagy idősebb. Hogy az miért van, azt titok fedi.

Száz szónak is egy a vége: nem úgy tűnik, mintha tudományosan meg lehetne fogni a partnerek közötti ideális korkülönbséget, úgyhogy valószínűleg akkor cselekszünk helyesen, ha szabadon hallgatunk a szívünkre.

Kategória: Érdekes Címke: , , ,

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés