Milyen jeggyel a legegyszerűbb a közlekedés a londoni buszokon és metrón?

Úgy jöttünk rá, hogy véletlenül itthon felejtettük az Oyster-kártyát.

A Londonban élők persze csodálkoznak, hogy ilyen soká érkezett a nagy felismerés, de tényleg nem volt egyértelmű a dolog.

Három évtizede éve járok több-kevesebb rendszerességgel az angol fővárosba. Még arra is emlékszem,  hogy a metrónál hatalmas automatáknál kellett kiválogatni, hogy honnan hova akarok utazni, a buszon meg a felszállás után megkérdezte a kalauz, hogy meddig megyek. Nem volt mindig egyszerű válaszolni rá.

Aztán sokáig papíralapú napijegyet vettem, pompásan működött, eltekintve attól, hogy egyszer a leolvasó szerkezetben felejtettem a metró kijáratánál.

Aztán jött az Oyster-korszak. Ez egy elektronikus kártya, akkora, mint egy bankkártya, fel lehet rá tölteni pénzt, és a metró kijáratánál vagy buszon a felszállásnál egy szerkentyű leolvassa és levonja a pénzt.

Lehet rátölteni bérletet, de ez a turisták számára ez ritkábban játszik, fontosabb, hogy van annyira okos, hogy nem kell napijegyet venni, automatikusan megáll a napijegy áránál és bármennyit utazunk, nem von le több pénzt, mint a napi limit.

London közlekedés

A múltkor viszont már a budapesti reptéren rájöttünk, hogy nem hoztuk magunkkal az Oyster-kártyákat. Egyrészt azért volt bosszantó, mert valamennyi pénz volt rajtuk, másrészt, ha nem is nagy, de mégis macera újakat kiváltani.

Aztán eszembe jutott, hogy mikor utoljára – még a covid előtt – az angol fővárosban jártam, ismerősöm mondta, hogy ő már bankkártyával használja a londoni tömegközlekedést. Amíg vártam a repülőgépre, megnéztem a londoni BKK (TFL) honlapját.

Jó, akkor próbáljuk ki, elvileg működni kell neki.

Kicsit bizonytalan voltam, merthogy egyszerű magyar bankkártyáink (Mastercard)) vannak, de amikor a Liverpool Streetnél felszálltunk a az egyik helyijáratos buszra, simán lepittyentette őket az olvasó.

Ugyanúgy van napi és heti limit, mint az Oyster esetében, azaz bármennyit utazunk, nem fogunk többet fizetni, mintha napi vagy hetijegyünk lenne.

Ehhez – értelemszerűen – egyedül arra kell vigyázni, hogy mindig ugyanazt a kártyát használjuk.

Mobiltelefonos fizetésekre is van mód, de azokat nem teszteltük.

Kategória: közlekedés Címke: , , , , ,

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés