A Dilunett festékmaró dolgozik, de nem árt felkészülni néhány kihívásra (teszt)

Például jó, ha van védőkesztyűnk és egy jókora lavórunk. És egy hőlégfúvónk.

Nem tudom, érdekel-e valakit a tapasztalatom, én mondjuk örömmel olvastam volna ilyesmit, mielőtt belevágok a festékmarásba.

Az ablakkeretek és a szárnyak újak lettek, de a belső spaletták maradtak a régiek a több mint százéves polgári lakásban.

Hogy valahogy kinézzenek, leszedtem róluk a régi festéket és bekentem őket vékonylazúrral, hogy színben illeszkedjenek az új ablakhoz.

Itt most nyilván a festékeltávolítás érdekes.

A régi ablakkeretek néhány helyen – esztétikai okok miatt – megmaradtak, így ott teszteltem a Dilunettet, amire a vízzel való hígítás miatt esett a választás.

festékmarás

A leírás szerint a „gél” halmazállapot miatt a függőleges felületeken is lehet alkalmazni, ami részben igaz, de azért nem olyan egyszerű ez. Ha keveset hordunk fel, nem dolgozik eléggé,  ha csak kicsivel többet, elkezd folyni, amit nem mindig könnyű kezelni. Esetemben például a parkettát kellett megvédenem, így inkább nem erőltettem a függőleges felületeket.

A spalettákat már festőbakra tettem, ilyen probléma nem volt, viszont itt is akadtak kihívások.

A Dilunett tényleg dolgozik remekül, felmarja a régi festéket, ahogy elvárható, azzal viszont számolni kell, hogy a lemart festéket – ami gyakorlatilag egy híg trutyi – valahogy el kell távolítani a felületről. Ehhez vízre van szükség, nem is kevésre, amit folyton cserélgetni kell, mert hamar feltelítődik az eltávolított festékkel, ahol a rongyunk vagy szivacsunk is. Meg lehet oldani, de azért munka, idő, macera.

Én inkább azt ajánlom, és végül így is csináltam, hogy a festék eltávolítására (mondjuk 90-95 százalékban) a hőlégfújót használtam, ott vetettem csak be a Dilunettet, ahol nem lehetett rendesen hozzáférni a spaklival és ahol az égetés után is maradtak festékfoltok. Erre a célra már tényleg kiváló volt a folyadékos maratás.

Bár a használati utasítás azt írja, a dilunettes maratást csak szabadtéren lehet végezni, én az alaksorban lévő kis műhelyemben csináltam nyitott ablakoknál, de nem éreztem ezt gondnak, nem volt különösen erős szaga a tejhez hasonló színű és állagú folyadéknak.

Viszont ha bőrre kerül, csíp. Bár vízzel viszonylag könnyen le lehet öblíteni,  mindenképpen célszerű valamilyen védőkesztyű használata. Én a képen látható fekete, egyszer használatos műanyagkesztyűket húztam fel.

Ha már itt tartunk, ideírom a hőlégfújókkal kapcsolatos tapasztalataimat is. A 2000 wattos Workzone-t még évekkel ezelőtt, hirtelen felindulásból vettem az Aldiban, és most, hogy igazi munka akadt számára, örültem neki. Szerettem, sokat és jól dolgozott, de csak egy darabig., mert az utolsó spalettapárnál bedobta a törölközőt. A szerelő ismerősöm szétszedte, azt mondta a fűtőszál adta meg magát, nem lehet javítani. Amúgy – tette hozzá – elég vacak minőség volt.

Ezek után vettem a Praktikerben egy akciós Expertet, mondván, a maradék kis munkára már csak kibírja. Eddig remekül működik.

K.T.

Kategória: Egyéb, Érdekes, Hazai pálya Címke: , , , , ,

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés