Miért érezzük úgy, ahogy öregszünk, egyre gyorsabban múlik az idő?

Gyerekkorunkban egy nyári szünet végtelenül hosszúnak tűnt, felnőttként viszont csak egy pillanat júniustól szeptemberig.

„Hogy múlik az idő, tegnap még a térdemen lovagoltál, most meg már kész férfi vagy” – mondja a deres halántékú nagybácsi az érettségiző unokaöccsnek, aki csak hümmög, és elkönyveli, hogy az öreg előrukkolhatna valami eredetibb és igazabb megállapítással is.

Holott nagyon valószínű, hogy a nagybácsi komolyan gondolta, amit mondott, és a fiatalember néhány évtized múlva ugyanezt fogja gondolni, amikor unokaöccsének mondania kell valamit a ballagáson.

Mert talán nincs olyan ember, aki ne érezné úgy, hogy az évek múltával egyre gyorsabban repül az idő.

Az egész annyira valószínűtlennek és megmagyarázhatatlannak tűnik, hogy csak kevesen teszik fel a kérdést: miért is van ez így?

Fotó: Reuters

Fotó: Reuters

Pedig léteznek válaszok, pontosabban tudományos elméletek.

Szóval mi lehet a magyarázata annak, hogy egyre gyorsabban múlik az idő?

Lehetséges magyaráratok:

Gyermekkorban még minden új

Egy több mint százéves elmélet szerint azért tűnik hosszabbnak a gyerekkor és a fiatalságunk, mert akkor még minden esemény és élmény új, minden első (első iskolásnap, első nyaralás, első csók stb.). Ahogy öregszünk, úgy egyre kevésbé történnek velünk emlékezetes dolgok, csak egyik év jön a másik után.

Lelassul a biológiai óránk

Vannak akik szerint a magyarázat a biológiában van. Az öregedéssel lassul a test ritmusa, a belső metronómunk komótosabban ketyeg. A külső világ sebessége viszont változatlan, így az utóbbit gyorsulásnak érezzük.

Felnőttként nem foglalkozunk az idővel

„Már csak tízet kell aludni karácsonyig” – mondtuk izgatottan annak idején, szorgalmasan és izgatottan számolva a napokat. Később már nem foglalkoztunk ilyen romantikus ügyekkel, mert elvonja figyelmünket a munka, a számlák és mondjuk a karácsonyi ajándékok megvásárlása. És azt mindannyian tudjuk, hogy minél jobban figyeljük az időt, az annál lassabban múlik.

A stressz felgyorsítja az időt

Több kísérlet is alátámasztja, hogy az „időnyomás” felgyorsítja az események sebességét. Ha tele vagyunk megoldandó feladatokkal, határidőkkel és sürgősen elintézendő ügyekkel, úgy érezzük, hogy állandó rohanásban vagyunk, elsuhannak mellettünk a dolgok. Bár a stressz nem magyarázza meg teljesen az időskori időérzet-felgyorsulását, valószínűleg hozzájárul ahhoz.

Eltolódnak az idő arányai

Egy másik népszerű elmélet szerint az idő felgyorsulásának egyszerű matematikai alapja van. Ezek szerint az időt az eddigi életszakaszunk hosszához viszonyítjuk. Amikor öt évesek vagyunk, egy év életünk 20 százalékát öleli fel, azaz egy vagyon jelentős arányt. Ám amikor öt évesek leszünk, egy év már csak 2 százaléka az életünknek.

Ez az elmélet megmagyarázza, hogy egy nyári szünet gyerekkorban miért tűnik tízszer-hússzor hosszabbnak, mint felnőttkorban.

Az alábbi videó látványosan – és elég félelmetesen – mutatja be az öregedés és az idő érzékelését.

A Washingtonpost.com és a ScientificAmerican.com nyomán

Kategória: Érdekes, Videó Címke: , , ,

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés